Boyun düzleşmesi nedir ?

İnsan omurgası üzerine düşen yükü absorbe etmek,yük dağılımını sağlamak,tam hareket açıklığı oluşturmak ve fonksiyonelliği sağlamak için doğal eğriliklere sahiptir. Bu eğrilikler sayesinde omurgaya ve çevre kaslara düşen yük minimuma iner. Yandan bakıldığında boyunda öne doğru lordoz adı verilen bir eğrilik bulunur. Boyunda bu eğriliğin azalıp düz bir görünüm almasına boyun düzleşmesi denir.

Boyun düzleşmesi nasıl oluşur ?

Boyundaki fleksör ve ekstensör kaslar arasındaki kuvvet ve uzunluk dengesi bu eğriliğin korunmasını sağlar. Bu kaslar arasında zaman içerisinde oluşan dengesizlik sonucu bu eğrilik azalır ve boyun düzleşmesi ortaya çıkar. Özellikle masa başı çalışan kişilerde boyunun uzun süre yanlış pozisyonda genellikle öne doğru durmasından dolayı boyun düzleşmesi meydana gelebilir. Artan cep telefonu kullanım süresi de önemli bir risk faktörüdür. Sürekli olarak cep telefonu ekranına başı öne eğerek bakmak boyun omurlarının doğal mekaniğini bozarak düzleşmeye sebep olur. Ayrıca boyun travmaları ile çevre dokuların hasar görmesi sonucu düzleşme oluşabilir.

Boyun düzleşmesinin etkileri nelerdir ?

Boyundaki normal eğrilik omurlar ve çevre dokular üzerine düşen yükü ve kas kullanım enerjisini minimuma indirir. Bu eğriliğin azalması sonucu omurlara ve disklere binen yükün artmasıyla dejenerasyon artar. Zaman içerisinde disklerde fıtıklaşma oluşabilir. Kaslarda oluşan dengesizlik sonucu kas spazmları, kas ağrıları ve boyun hareket kısıtlılığı oluşur. Boyun ve baş ağrıları artar. Boyunun fonksiyonelliği azalır.

Boyun düzleşmesinde tanı ve değerlendirme nasıldır ?

Fiziki muayenede boyun postürünün değerlendirilmesiyle boyun düzleşmesi anlaşılabilir.Kesin sonuç için röntgen ve MRI görüntüleme yapılır.Düzleşmenin yanısıra çevre yapıların ve kasların muayenesi de yapılır.Kas kuvvet ve uzunluk dengesizlikleri, boyunun fonksiyonelliği ve hareketliliği değerlendirilir.Ayrıca hastanın ağrısı, hareket kısıtlılığı ve günlük yaşam aktiviteleri de sorgulanır.

Boyun düzleşmesinde fizik tedavi nasıldır ?

  • Manuel terapi: Boyundaki normal eğriliği tekrar oluşturmak için özel manuel terapi teknikleri uygulanır.Ağrı ve spazma yönelik fizik tedavi uygulamaları yapılır.
  • Egzersiz: Boyun kaslarınki kuvvet ve uzunluk dengesini tekrar oluşturacak egzersizler uygulanır.Kısalmış kaslara germe ve gevşeme egzersizleri, kuvveti azalmış kaslara kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır.Ayrıca doğru postürü tekrar oluşturmak için postür egzersizleri yapılır.
  • Postür eğitimi: Kişinin günlük yaşamında ve aktivitelerinde postürünün nasıl olmasıyla ilgili eğitim verilir.
  • Aktivite modifikasyonu(düzenlenmesi): Boyun düzleşmesine sebep olabilecek aktiviteler düzenlenir.Boyunun doğru pozisyonda kullanımı ile ilgili eğitim verilir.