Migren Nedir ?

Migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrısına veya nabız atma hissine neden olmaktadır.Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık ağrıya sıklıkla eşlik eder. Migren atakları saatlerce sürebilir.Hatta ağır vakalarda birkaç gün sürmektedir. Ağrı o kadar şiddetlidir ki kişi günlük aktivitelerini yapmakta oldukça zorlanır.

Migren Atağı Evreleri

  1. Prodrom Evresi:Baş ağrısı gelişmeden saatler veya günler içerisinde öncü belirtiler görülür. Hastalar çoğunlukla duygu durumlarında ya da davranışlarında aniden ortaya çıkan değişiklikler gözlemlerler. Kişi baş ağrısının geleceğini hissedebilir fakat açıkça tanımlayamaz.En sık görünen öncü belirtiler halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissi, konsantrasyon ve odaklanma güçlüğü, boyun çevresi kaslarda ve  ensede sertliktir.
  2. Aura evresi: Ağrıya eşlik eden nörolojik belirtilere aura denir. Bu belirtiler çoğunlukla bir saatten kısa sürer.Vücut algısında bozukluk, konuşma ve dil bozuklukları, vücudun bazı kısımlarında olan uyuşmalar bu belirtiler arasında yer alır. Aura evresi bazı hastalarda hiç ortaya çıkmayabilir.
  3. Baş ağrısı evresi: Migren hastalarının tipik baş ağrısı tek taraflı, zonklayıcı, orta-ağır şiddette olur. Kişinin fiziksel aktiviteleri ile şiddetlenir.Hastalar sıkılıkla karanlık ve sessiz bir ortamda istirahat etmek ister. Ağrı başlangıcından itibaren iki taraflı olabilir ya da başın bir tarafında başlayıp diğer tarafa da yayılır.
  4. Düzelme evresi: Ağrı başlangıcından itibaren 24-48 saat sonunda düzelme evresi başlar. Bu evrede ağrı şiddeti giderek azalır. Hasta kendini çok yorgun ve halsiz hisseder. 

Migren Tedavisi

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırmada ya da eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtileri durdurmada veya sık gelen baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir.Fakat migrene yönelik ilaçlı tedavilerin hepsi semptomatik tedavilerdir.

Migren için Uygulanan Fizyoterapi Teknikleri

Migren hastalarının genellikle kronik yorgunluk, boyun çevresi ve sırt kaslarında gerginlik ve ağrı, fiziksel aktivite düzeylerinde azalma, uyku kalitesinde azalma gibi birçok şikayetleri vardır. Hastaya özel uygun fizyoterapi tekniklerinin kullanılması hastanın tüm şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Uygulanan Fizyoterapi Teknikleri

  • Manuel terapi
  • Akupunktur
  • Akupressure
  • Osteopatik kranyosakral teknikler
  • Miyofasial gevşetme teknikleri
  • Klinik masaj
  • Aerobik egzersizler